SafelyRemove.com Forum
http://safelyremove.com/forum/

Two things I'm a bit confused about
http://safelyremove.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=529
Page 1 of 1

Author:  Paultx [ Wed Oct 19, 2011 11:35 am ]
Post subject:  Two things I'm a bit confused about

First, with the newest version, when I insert a USB pen drive sometimes I get two messages from the program: one saying the device was loaded, other saying it was inserted. As far as I can remember, only the latter message was shown in previous versions.

Second, when I insert a Sony Bloggie camera then try to remove it using the program, I have to close, like, three devices before finally removing it. The program warns me that I must do so to be safe. (Sorry, I'm posting this far from where I can give you the exact info)

Author:  Igor [ Thu Oct 27, 2011 11:08 am ]
Post subject:  Re: Two things I'm a bit confused about

Hello Paul,

Paultx wrote:
First, with the newest version, when I insert a USB pen drive sometimes I get two messages from the program: one saying the device was loaded, other saying it was inserted. As far as I can remember, only the latter message was shown in previous versions.

Can you tell us what exactly is said in these messages, please? Or just attach here their screenshots.

Paultx wrote:
Second, when I insert a Sony Bloggie camera then try to remove it using the program, I have to close, like, three devices before finally removing it. The program warns me that I must do so to be safe. (Sorry, I'm posting this far from where I can give you the exact info)

It also would be great if you post a screenshot here (you can do this e.g. with this free tool).

Author:  Paultx [ Fri Oct 28, 2011 4:31 pm ]
Post subject:  Re: Two things I'm a bit confused about

1. As I said before, it happens sometimes, not all the time. And I'm not sure, but I'll check if it happens on all of my PCs.

Image

Sometimes after that comes another notification saying that the device has been inserted. It happens not only with this particular device, but also with regular USB pen drives.

• • • •

2. That's the notification that first appears when I plug in the Sony Bloggie camera (it's turned off).

Image

If I put the mouse pointer over the USBSR icon in the system tray it shows (camera still off):

Image

Then I turn on the camera, and that's what appears:

Image
It's about PMB, a Sony Bloggie app (it's in Brazilian Portuguese, my mother tongue).

Then this:

Image

When I try to remove the camera normally:

Image

So I remove these drives (F:, G:, and H:) manually. After that I try to remove the camera again normally and get the very same warning:

Image

Then I click Yes to be done.

Author:  Igor [ Fri Oct 28, 2011 6:34 pm ]
Post subject:  Re: Two things I'm a bit confused about

Paultx,
Thanks for the detailed explanations!

When you first connect your camera it behaves in the system like a usual non-storage device and USB Safely Remove displays the notification about it. Then when you turn on the camera it installs its drives into the system. For the system things look like you loaded the memory cards into the card reader device so USB Safely Remove displays the message about it.

I suppose that if you connect your camera into the computer when it's switched on the program will display only one notification.

If you do not like that your camera is displayed like a card reader you can set this option in the device settings:
Image

If you have any recommendations regarding the mentioned behavior feel free to let us know.

Author:  Paultx [ Mon Oct 31, 2011 4:47 pm ]
Post subject:  Re: Two things I'm a bit confused about

This morning I turned my desktop PC on, plugged in a USB pen drive and first came the "Loaded" notification, then the "Inserted" one shown below. But I could capture only the latter... I tried to reproduce the whole stuff, but it didn't happen again. Which makes me think there are certain unknown conditions for USBSR to show both notifications. First time in a day, maybe?

Image

Author:  Igor [ Sat Nov 05, 2011 11:23 am ]
Post subject:  Re: Two things I'm a bit confused about

Paultx wrote:
This morning I turned my desktop PC on, plugged in a USB pen drive and first came the "Loaded" notification, then the "Inserted" one shown below. But I could capture only the latter... I tried to reproduce the whole stuff, but it didn't happen again. Which makes me think there are certain unknown conditions for USBSR to show both notifications. First time in a day, maybe?

Image

Hi Paul,
Thanks for the information! Now I understand what messages do you mean. Actually this are correct messages since the system first loads and install the device and only then it mounts a file system for the device. Usually the time interval between loading the device and mounting the file system is very short so the program displays only one message. But some times (I suppose it starts to happen when the system became too overloaded with another software installations) this interval might became too long and we start to display to notifications, because the program first sees the only device and then (say 3 seconds later) the program sees the the drive letter was added to the device.

We will think about this problem, perhaps we can reduce the number of the messages that program shows.

Page 1 of 1 All times are UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/